Hierbij kan U meer informatie terugvinden over vele voorkomende ooglidafwijkingen.

Klik op de titels voor bijkomende informatie.

Ooglidhygiëne
Chalazion

Wat is het?

Een chalazion is een zwelling van een talgklier (kliertje van Meibom) in het ooglid. In het boven en onderooglid zitten enkele tientallen talgkliertjes, die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de traanfilm. Door het verstopt raken van de uitvoergang kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt zich op in het kliertje. Er ontstaat dan een zwellling en een ontsteking van de talgklier. Dit kan leiden tot lokale pijn en roodheid. Het is een steriele ontsteking, die soms in tweede instantie geïnfecteerd kan raken (een secundaire bacteriele onsteking).

Oorzaken

Meestal is de oorzaak onbekend. Een chalazion komt vaker voor bij patiënten met rosacea (een huidaandoening) en een chronische ontsteking van de ooglidranden (zie ook onze folder over blepharitis). Het kan ook een complicatie zijn van een acute infectie van een kliertje van Meibom (hordeolum).

Ectropion
Dit is het naar buiten draaien van het onderooglid. Hierdoor zal het slijmvlies, dat normaal aan de binnenkant van het ooglid zit, zichtbaar worden. Het slijmvlies gaat hierdoor geïrriteerd geraken en bijgevolg dikker en roder worden. Ook zal het oog vaak tranen omdat het traanpuntje zich niet meer op de juiste plaats bevindt. Dit is meestal een leeftijdsgebonden aandoening door verzwakking van de weefsel.

Behandeling

Onder lokale verdoving zal het onderooglid terug strakker gezet worden via een kleine incisie onder de wimpers en in de buiten ooghoek. Soms moeten we ook het middelste stuk van uw onderooglid naar binnen draaien. Na 7 dagen zullen de hechtingen verwijderd worden. Het is normaal dat het onderooglid de eerste dagen iets té strak staat.

Prijs?

Deze procedure wordt volledig vergoed door uw mutualiteit.
Entropion
Dit is het naar binnen draaien van het (meestal onder) ooglid. Hierdoor schuren de wimpers tegenaan de oogbol. Dit geeft enorme irritatieklachten. Dit ontstaat meestal door leeftijdsgebonden verzwakking van het onderste ooglid. Soms ook door verlitteken van het bindslijmvlies aan de binnenkant.

Behandeling

Onder lokale verdoving zullen de wimpers terug op de juiste plaats gebracht worden. Tijdens de ingreep zal een kleine incisie gemaakt worden onder de wimpers en zal de (retractor)spier opgezocht worden en op een specifieke wijze gehecht worden. Tevens zal het onderste ooglid horizontaal aangespannen worden.

Prijs?

Deze procedure wordt volledig vergoed door uw mutualiteit.
Dermatochalasis
Ingrepen voor dermatochalasis en Ptosis worden niet door dokter Vanherck uitgevoerd. Dermatochalasis betekent dat er een overtollige huidplooi is ter hoogte van het bovenooglid waardoor de patiënt tegenaan zijn bovenste ooglid kan aankijken. Soms klaagt men ook van hoofdpijn of van een zwaartegevoel. Maar ook cosmetisch kan dermatochalasis storend zijn. Doormiddel van een ooglidcorrectie kunnen we dit corrigeren.

Behandeling

Onder lokale verdoving zal de chirurg via een incisie in een huidplooi in het bovenste ooglid een stukje huid en soms ook vet verwijderen. Vooraf nemen we uitgebreid onze tijd om te bepalen hoeveel we zullen wegnemen. Dit wordt meestal niet meer met een mes gedaan, maar met elektro-chirurgie. De hechtingen worden na 7 dagen verwijderd. De eerste week kunnen uw oogleden fors zwellen en blauw zien. Hoeveel de arts zal verwijderen, wordt afgewogen tussen het cosmetisch en functioneel aspect van de oogleden. Wanneer er teveel verwijderd zou worden, kan het zijn dat de oogleden niet meer goed kunnen gesloten worden. Ook bij patiënten met droge ogen zal men eerder minder wegnemen, omdat anders de droogteklachten sterk kunnen toenemen. Afgezakte wenkbrauwen kunnen ook een huidoverschot simuleren en dienen dan ook vaak gecorrigeerd te worden. Hiervoor zijn ook verschillende opties mogelijk. Hierbij kan U alvast de richtlijnen terugvinden die wij meegeven in kader van uw ingreep.

Prijs?

Een blefaroplastie (= ooglidcorrectie) wordt in specifieke gevallen terugbetaald. Afhankelijk van enkele (technische) onderzoeken zal uw ingreep wel/of niet bekostigd worden door uw mutualiteit. Het betreft een ambulante ingreep. Tijdens een pre-operatieve consultatie zal met U alles uitvoerig besproken worden. De prijs kan oplopen tot 900 euro.
Ptosis
Ingrepen voor dermatochalasis en Ptosis worden niet door dokter Vanherck uitgevoerd. Ptosis is het afhangen van het bovenste ooglid, soms tot voor de pupil. Het bovenste ooglid gaat omhoog en omlaag door werking van de levatorspier. Indien de bezenuwing of de spier zelf niet optimaal functioneert zal het ooglid lager komen te staan. Vaak ontstaat ptosis ook door het dragen van (halfharde) contactlenzen.

Behandeling

Na enkele testen zal uw arts beslissen welke techniek hij zal toepassen om uw afhangend ooglid te corrigeren. De ingreep gebeurt onder lokale anesthesie en kan via een incisie langs de binnen- of buitenkant van het bovenooglid gebeuren. Uw hechtingen zullen na 1 week verwijderd worden. We streven naar perfectie, maar een perfect symmetrisch resultaat is soms niet mogelijk. Het eindresultaat is bij deze procedure pas zichtbaar na 3-4 weken.

Prijs?

Deze procedure wordt vergoed door uw mutualiteit.