Ziet u zwarte bewegende vlekjes?

Dan heeft U hoogstwaarschijnlijk last van floaters.

Floaters (ook wel glasvochtvlokken of -vertroebelingen of mouches volantes genoemd) zijn structuren die rondzweven in het glasvocht, de geleiachtige vloeistof die het oog vult.

De schaduw op het netvlies ten gevolge van de floaters is in de regel meer hinderlijk naarmate de vlokken groter zijn, dichterbij het netvlies liggen en dichter bij de visuele as (centrum van het netvlies). Vaak neemt de hinder toe bij helder licht, schermgebruik (computer, tv) en bij witte achtergronden. Soms is er enkel last bij bvb autorijden of lezen.

Wat is de oorzaak van floaters?

Het oog is gevuld met een geleiachtige massa, het glasvocht. Als het glasvocht ouder wordt, worden er sliertjes eiwit zichtbaar. Meestal hoeft men zich geen zorgen te maken over een paar floaters in het gezichtsveld, vooral als ze er al enige tijd zijn.

Wanneer uw oogarts opzoeken?

Een plotselinge toename van het aantal floaters, vooral als u ook witte lichtflitsen ziet, wordt gezien bij achterste loslating van het glasvocht (het glasvocht komt dan achteraan in het oog los van het netvlies). Als dit het geval is, kan u best een oogarts raadplegen om te laten controleren of u geen complicaties (netvliesscheur/netvliesloslating) hebt.

Hoe worden floaters behandeld?

Het is technisch mogelijk om floaters te verwijderen. Soms kan dit via laserbehandeling (vitreolyse), maar vaak moet men het gehele glasvocht verwijderen via een ingreep (vitrectomie). Helaas houdt deze ingreep significante risico’s in voor het gezichtsvermogen vanwege mogelijke complicaties, bijvoorbeeld netvliesloslating en cataract. Wij zijn daarom terughoudend in de aanbeveling van deze ingreep tenzij het gezichtsvermogen bedreigd is.